CHP ile şartlı iş birliği: İmamoğlu ve Yavaş yerinde kalsın

Afyon’daki yaptığı konuşmasında 2019 seçimlerine vurgu yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in planları ortaya çıkmaya başladı. İYİ Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre Akşener Mart 2024 seçimleri için 2019 taktiğini geliştirdiğini aktardı. Kaynaklar, yerel düzeyde iş birliğine açık olduğunu kaydeden Akşener’in taktiğini şöyle anlattı:

CHP’DEN DESTEK BEKLİYOR

* Akşener, İmamoğlu’nun ‘İstanbul İttifakı’ fikrine sıcak bakıyor ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu mahalli idareler seçiminde yerel iş birliklerine zorlamak niyetinde.

* Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’dan, Mansur Yavaş’ın ise Ankara’dan aday gösterilmesini istiyor. Aksi takdirde yerelde de iş birliğine kapıyı kapatacak.

* HDP ile CHP arasında doğrudan bir ittifak kurulmasını da istemiyor. HDP’nin CHP’ye dolaylı destek vermesine sıcak bakıyor.

* İYİ Parti’nin güçlü olduğu il ve ilçelerde CHP’nin aday göstermeyerek İYİ Parti’yi desteklemesini istiyor. Balıkesir, Denizli ve Manisa başta olmak üzere Akşener, partisinin güçlü olduğu illerde CHP tarafından desteklenmesini bekliyor.

İSTANBUL İTTİFAKI

İYİ Partililer, Akşener’in konuşmasındaki, “Başarıyı, ittifakın, matematiksel bir yaklaşımla değil, ilkesel bir yaklaşımla yapılması getiriyor” ve “2019 yerel seçimlerinde; hem toplumsal zeminde, hem de adaylarda, bu durumu gördüğümüz için ittifak kurduk” sözlerine işaret etti. Kaynaklara göre, İYİ Parti liderinin bu sözleri, İmamoğlu’nun yol haritasını açıkladığı gün kurduğu “CHP’li yoldaşlarım ve farklı partilere gönül veren İstanbullular ile birlikte İstanbul İttifakı’nı kurmaya geliyorum” ifadeleriyle büyük ölçüde örtüşüyor.

İttifaklara hep karşıydık!

6’lı Masa ile yaşadıkları seçim hezimetinin şokunu atlatamayan İYİ Parti’de sözcü Kürşad Zorlu, ittifak sistemine en baştan itibaren karşı olduklarını iddia etti. İstanbul ve Ankara’da kendi adaylarını çıkaracaklarını söyleyen Zorlu, “2019 seçimlerindeki göreli başarının ortaya çıkışında İYİ Parti’nin büyük bir çabası oldu. Bu iş birliği zaten bizim teklifimizdi” dedi. Zorlu, “Bir süre sonra apartman yönetimlerinde, kooperatiflerde, her yerde ittifak kurmak için çağrı oluşacak. Böyle bir siyaset olamaz. Buna artık bir dur demeliyiz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x