Öğrencilerin duvar yazısı ile başladı: Şam’ın düşmesiyle bitti… 61 yıllık Baas rejiminin çöküşüne giden süreç

“`html

Suriye’de, rejime karşı duran Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı gruplar, 27 Kasım sabahı Halep’in batı kırsalında hükümet güçleriyle çatışmalara girdi.

Halep’te kontrolü ele geçiren gruplar, kısa sürede İdlib, Hama ve Humus’un yanı sıra, bu sabah da Şam’ın kontrolünü sağladı.

Suriye’deki son günlerdeki gelişmeler, rejimin çöküşüne zemin hazırlayan önemli olayları içeriyor.

 

27 KASIM

Rejime karşı olan Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Halep’in batı kırsalında kapsamlı bir operasyon başlattı. Operasyona Kuptan Cebel bölgesinden başlayan HTŞ, diğer grupların desteğiyle harekete geçti.

 

28 KASIM

Rejim karşıtı silahlı birlikler, kontrol altına aldıkları bölgelerde hükümete ait ağır silahları ve askeri araçları ele geçirdi. Çatışmalarda, birçok rejim askeri hayatını kaybetti ve pek çok kişiyi esir aldı.

Bu gruplar, Esad rejiminin elinde bulunan Trimbe, Dadih, Keferbattih, Cubas, Şabur ve Mardih köylerini de kontrol altına aldı.

Hükümet güçleriyle çatışan silahlı gruplar, Halep’in dış mahallelerine bir kilometre kadar yaklaştı.

29 KASIM

Rejim güçleriyle çatışmaya devam eden silahlı gruplar, İdlib’in stratejik öneme sahip Serakib ilçesinin denetimini sağladı.

Birçok grup, Halep merkeze girmeye yavaş yavaş başladı.

 

30 KASIM

Rejime karşı mücadele eden birlikler, Halep’te birçok mahallede üstünlük sağlayarak kentin büyük bir kısmına hakim oldu.

Halep Uluslararası Havalimanı, gün içinde Esad rejimi tarafından PKK’ya teslim edilmesine rağmen, akşam saatlerinde PKK/YPG ile çatışan rejim karşıtı gruplar havaalanının kontrolünü ele geçirdi.

Bu gruplar, İdlib’in stratejik noktaları olan Maarratünnüman, Han Şeyhun ve Cercenaz bölgelerini de denetimleri altına aldı.

Rejim karşıtı gruplar, Münbiç Halep yolunu ve M4 kara yolunu da kontrol altına almayı başardı.

PKK/YPG, Halep’in endüstri merkezi olan Şeyhneccar Mahallesi’ni rejimden aldı; hükümet, Münbiç’in güney ve batısındaki Deyr Hafır, Meskene ve Kafseyi bölgelerini bu terör örgütünün kontrolüne bıraktı.

Rejim karşıtı gruplar, Han Şeyhun ilçesini geri alarak İdlib genelinde önemli bir üstünlük sağladı.

 

1 ARALIK

Suriye Milli Ordusu (SMO), PKK/YPG’nin Tel Rıfat ile Suriye’nin kuzeydoğusundaki terör koridoru oluşturma planına karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nu başlattı.

SMO, bu operasyonda Tel Rıfat ilçe merkezine tam hakimiyet sağladı.

Halep ve İdlib’in eski rejim güçlerinden geri alınması üzerine Suveyda ilinde Dürzi nüfusu destek gösterileri düzenledi.

ABD destekli Suriye Özgür Ordusu, Humus ile Deyrizor’daki Tenef’te El Bukemal ve Meyadin ilçelerine saldırılar başlattı.

 

2 ARALIK

Rejim karşıtı silahlı birlikler, Halep ve İdlib’in ardından Hama ilinde 16 yerleşim yeri daha kontrol altına aldı.

 

3 ARALIK

ABD destekli PKK/YPG, Deyrizor’un Fırat’ın doğusundaki 7 köyde Esad rejimi ve İran destekli gruplara karşı saldırı başlattı.

27 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Suriye’nin kuzeyindeki Halep ve İdlib’e düzenlenen saldırılarda, Esad rejimi ve Rusya’nın 81 sivilin ölümü, 304 sivilin yaralanmasına yol açtığı bildirildi.

Rejim karşıtı gruplar, Hama’nın kuzeyinde Zor El Mahruka, Zor El Heysa, Zor Ebu Zeyid, Zor El Meselih, Zor Ec Cedid ve Hattap bölgeleri ile Nasiriye Tepesi’ni kontrol altına aldı.

 

4 ARALIK

Esad rejimi, Şam’ın Doğu Guta bölgesinde 15-47 yaş arasındaki erkekleri gözaltına aldı.

Hama kent merkezinin 5 kilometre yakınındaki çatışmalarda, rejim karşıtı gruplar 20 köyde daha kontrolü sağlamış durumda.

 

5 ARALIK

Beşar Esad rejimi güçleri, Şam’ın birçok bölgesinde reşit olmayan erkekleri zorla askere almaya başladı.

Hama’daki rejim karşıtı silahlı gruplar, kent merkezine hâkimiyet sağladı.

 

6 ARALIK

Suriye’de, Humus ile Hama illerini bağlayan Resten otoyol köprüsüne yönelik kimliği belirsiz uçaklar tarafından hava saldırısı gerçekleştirildi.

Rejim karşıtı silahlı gruplar, Humus’ta Şam’a giden stratejik noktalara çıkış sağlarken Rasten ve Telbise’yi kontrol altına aldı.

İsrail ordusu, Suriye ile Lübnan arasındaki sınır kapılarına hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Rejim karşıtı grupların Şam’a olan baskısının artmasıyla, Irak sınırındaki rejim ordusu, bazı unsurlarını batıya kaydırmaya başladı.

Suriye rejimi, Irak sınırındaki Deyrizor il merkezinin kontrolünü PKK/YPG’nin işgaline bıraktı.

Şam şehir merkezinde, Radyo Televizyon binası ve Savunma Bakanlığı’nın bulunduğu bölgeye yönelik kamikaze dron saldırısı gerçekleştirildi.

Dürzi ağırlıklı Suveyda ilinde yerel silahlı gruplar, Esad rejimi güçlerine kenti terketmeleri için 24 saat süre tanıdı.

 

7 ARALIK

Rejim güçlerine karşı ilerleyen gruplar, Şam’ın güney banliyölerine girmeye başladı.

Humus’taki rejim karşıtı gruplar, şehir merkezini denetim altına aldı.

Suveyda ilinde Dürzi nüfusunun çoğunluğu, muhalif yerel gruplar arasında hakimiyet sağladı.

 

8 ARALIK

Şam’daki göstericilerin önemli yerleşim alanlarına girmesiyle, Esad rejimi şehrin kontrolünü büyük ölçüde kaybetti.

Şam’da, rejimle özdeşleşen ve işkence iddialarıyla bilinen Sednaya Hapishanesi’ndeki tutsaklar, cezaevini basan göstericiler tarafından kurtarıldı.

1963 yılında yönetime gelen Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı, 2011’de özgürlük talepleriyle başlayan halk hareketlerinin düzenlenmesi sırasında başkent Şam’ın kaybı ile sona erdi.

Beşar Esad rejiminin başkent Şam’ı kaybetmesinin ardından, Suriye devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde muhalifler, Esad’ın devrildiğini ve cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest bırakıldığını açıkladı.

Baas rejimi ve Esad ailesinin 61 yıllık iktidarının sona ermesi sonucu, Suriye’nin birçok kentinde Hafız Esad’ın heykellerinin yıkıldığı bildirildi.

Rejim karşıtı silahlı grupların, PKK/YPG’nin işgali altındaki Deyrizor merkezine girmeye başladığı bu dönemde, Suriye’nin doğusunda da önemli ilerlemeler kaydedildi.

 

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir